Framtagning av dofter och doftoljor
Doft eller lukt kallas för förnimmelser av luktsinnet och kan kopplas till både positiva och negativa upplevelser. Såväl människor som djur uppfattar dofter och skapar associationer kring dessa. En doft är starkt sammankopplat till minnen och uppfattas på unika sätt beroende på individ, tillfälle och tillstånd. Naturen, växter, frukter och mat är vår starkaste koppling till välbefinnande, men det finns många fler dofter som kan aktivera vår hjärna positivt. T ex tjära, läder, tång, nytvättat och julgran.
Doftoljor från Grasse
Staden Grasse i södra Frankrike är känd för sin parfymindustri sedan slutet av 1700-talet och har inkluderats i UNESCOs lista över världens immateriella kulturarv. Grasses unga bönder har återupplivat konsten inom kultivering av blommor och idag odlas bland annat rosor, jasminer, violer, irisar, liljor och apelsinblommor. Idag odlas även många växter utomlands och Grasses parfymhus driver tusentals hektar odlad mark i Indien, Marocko, Egypten, Indonesien och Madagaskar. I de flesta fall bearbetas växterna där de odlas, med undantag för de som kan klara längre transport, till exempel rökelse, myrten, frön och torkade blommor.
Parfymnoter
När man talar om en doft så brukar man dela in den i olika skikt eller noter. Vanligtvis har en parfym en basnot, en mellannot och en toppnot. Huvudnoter eller toppnoter är den första tonen du känner omedelbart. Här hittar vi oftast fruktiga noter som ger parfymen den lätta känslan och en fräschör. Hjärt- och mellannoter kompletterar bas- och huvudnoterna och ansvarar för doftens bukett och karaktär. De viktigaste ackorden i doften består av blommiga och kryddiga grundtoner.
Det är från basnoter parfymskaparna börjar komponera parfymer. Basen består ofta av ingredienser såsom mysk, vanilj, kryddiga och träiga noter.